понеділок, 18 серпня 2014 р.

Український прапор в Бретані

Оце так несподіваність! Уявіть собі, які в мене були очі, коли прогулюючись містечком Pont-Aven, що розташоване майже в серці Бретані, я раптово натрапив на український прапор. І не просто на прапор - то була пришвартована справжня козацька "Чайка"!

Судно дуже виділялося серед інших і чималими розмірами, і незвичністю форм, тому привертало увагу чисельних туристів, які не утримувались від фотографування і коментарів. Викликала усмішку одна дама, яка після ретельного вивчення бичачої голови, що прикрашає ніс "Чайки", впевнено повідомила друзям походження судна - español !

Екіпажу поруч не спостерігалося, тож мені довелося провести час в найближчій ресторації, насолоджуючись місцевими гречаними млинцями і чарівним місцевим сидром. І, щойно я розрахувався з офіціантом, як побачив певне пожвавлення безпосередньо на палубі - якійсь чоловік вправно порався із судовим господарством. Не стримуючи позитивних емоцій, я підскочив до нього: "Слава Україні!" - перше, що вирвалося з мене. Чоловік здивовано і дещо винувато перевів на мене погляд: "Je ne comprends pas", чим в мить зруйнував мої надії потрапити в обійми співвітчизника.

Втім, француз виявився не скупим на розмову і багато чого повідомив про судно. А вже ввечері, гугл допоміг знайти інформацію, якої бракувало, і я, нарешті, розібрався в побаченому. Отже, далекого 1992-го року львівські активісти з козацького товариства 'КІШ' спустили на воду достовірну копію козацької 'Чайки' XVI-XVII сторіччя, побудованою за історичними свідченнями власними силами і за власний рахунок. Достовірності досягли у всьому - вишукані деталі з дерева, ковка, лиття з латуні та бронзи, робочі гармати, навіть точне козацьке вбрання залоги тих часів. Судно отримало назву "Пресвята Покрова".

Того ж року свій славетний шлях "Пресвята Покрова" почала з київського Гідропарку, Дніпром вийшла в Чорне море і взяла курс до Європи, так більше й не повертаючись до України. А далі - маса дивовижних пригод Європою, підкорені європейські моря та річки. Судно є учасником багатьох регат стародавніх суден, різноманітних шоу та кінематографу.

На фестивалі у французькому Бресті "Чайка" зайняла перше місце серед історичних кораблів, а козаки стали найкращим співучим екіпажем. В регаті історичних морських вітрильників XVI сторіччя, що проводилася 2006-го року, "Пресвята Покрова" отримала друге місце. Подейкують, що росіяни теж представили на цю регату свій вітрильник, але до змагань його не допустили - на обурення росіян організатори відповіли, що в XVI сторіччі Росії не існувало, а тодішня Московія виходу до моря не мала.

Саме завдяки "Пресвятій Покрові" козацькі судна типу "Чайка" внесені в міжнародний реєстр історичних суден, а європейці сприймають Україну, як морську державу з дуже давніми традиціями. Адже "Пресвята Покрова" обійшла майже всі європейські моря та основні порти від Туреччини до Швеції, вітала залпами гармат парижан і лондонців.

Унікальність судна полягає в тому, що воно придатне для подорожі як річками, так і морем, що не раз продемонстрував завзятий екіпаж "Чайки". Наші хлопці підтвердили припущення істориків, що козацькі судна діставалися не тільки Чорного, а ще й Балтійського моря.

Останній свій похід "Пресвята Покрова" завершила урочистим входом в Pont-Aven залогою в 25 козаків в повному козацькому вбранні чотири роки тому. З тієї пори судно жодного разу не рушило в подорож, бо потребує ремонту, на який українським ентузіастам бракує грошей.

Але, схоже, справи скоро підуть на краще - мій французький співрозмовник повідомив, що скоро з України прибуде необхідна деревина і ремонті роботи таки розпочнуться. Тож екіпаж не втрачає надії нарешті вирушити додому, через Балтійське море річками до Києва. А ми побажаймо "Пресвятої Покрові" міцності, сім футів під кілем (хоча "Чайка" стільки не потребує) та звичайної вдачі.

Слава Україні!

1 коментар:

Анонім сказав...

дякую за розповідь. саме зараз намагаються зібрати кошти що б відреставрувати Чайку і відправити її через Європу в Україну.
http://www.leetchi.com/c/association-de-association-presviata-pokrova#utm_source=mail_service_fr&utm_medium=invitation_manual_fr&utm_campaign=mail_service_invitation