Подумав собі, ну не можливо безперервно існувати у напруженні, в яке нас затяг кремлівський карлик своїми амбіціями - іноді мозок має переключатися на щось приємне. От саме так і народилася в мене ця хвалебна ода.
Вперше я почув слово "тандир" весною цього року - мої друзі-ресторатори, яких я дуже люблю і поважаю, пригостили мене м'ясом, запеченим на моїх очах в цій дивовижній узбецькій печі. Мені навіть стало соромно: я, бувалий турист-позашляховик, який перколесив Казахстан вздовж та поперек і не раз бачив цю незвичайну конструкцію на подвір'ях аборигенів, так і не спромігся тоді дізнатися назви.
Тож, ідея придбати тандир не довго точила мозок моєї сім'ї - рішення було прийняте вже через тиждень після першого знайомства з цим дивовижним пристроєм. Друзі-ресторатори готові були надати контакти постачальника, втім я вирішив пройти цей шлях самостійно. Ну дійсно, навіщо купляти собі ту ж саму модель?
Одразу з'ясувалося, що придбання тандиру - справа не з простих. Київські продавці запропонували лише продукцію російського виробництва, мовляв, рідне, українське, треба довго чекати. Я ж подумки побажав надіти російський тандир їм на голову і розпочав ретельні пошуки українських виробників.
І от я несподівано дізнався, що батьківщина всіх тандирів українського виробництва - славне місто Слов'янськ. Так, так, саме той Слов'янськ, видатний центр української кераміки, який в травні ще був оплотом сепаратизму та лігвом "Стрєлка" з його бандитським угрупованням.
От тоді, в травні, і відбувся мій перший телефонний дзвінок на територію, підконтрольну терористам. Мені відповів дуже адекватний чоловік, який нормально реагував на мою українську (тобто взагалі ніяк) і щиро вибачався з того, що не може виконати замовлення - слов'янський керамічний завод дуже сильно постраждав від обстрілів. Втім, в чергу записав із сподіванням, що життя таки налаштується найближчим часом.
Виявилося, що він, як у воду, глядів - наші війська вибили бандитів з Слов'янську, місто повернулося до нормального існування, а керамічний завод поступово відновив роботу. І аж тільки в вересні мій майстер-тандирщик зміг отримати з заводу необхідні заготовки з шамотової глини, що становлять основу будь-якого тандиру.
Хоча з травня місяця ціна на тандир майже подвоїлася, я не дуже переймався - доки майстер вправно, як Арсеній Петрович, пояснював мені вплив інфляційних процесів на принципи ціноутворення, подумки я був щасливий вже з того, що Слов'янськ залишився українським і розумів, що мої гроші сьогодні там потрібні, як ніколи.
Ось так, майже в останні дні вересня, тандир таки прибув до мене в Київ. І для мене то був не звичайний тандир - то був реальний свідок тих буремних подій, що закарбувалися в його глині відбитком новітньої історії України.
Вперше я почув слово "тандир" весною цього року - мої друзі-ресторатори, яких я дуже люблю і поважаю, пригостили мене м'ясом, запеченим на моїх очах в цій дивовижній узбецькій печі. Мені навіть стало соромно: я, бувалий турист-позашляховик, який перколесив Казахстан вздовж та поперек і не раз бачив цю незвичайну конструкцію на подвір'ях аборигенів, так і не спромігся тоді дізнатися назви.
Тож, ідея придбати тандир не довго точила мозок моєї сім'ї - рішення було прийняте вже через тиждень після першого знайомства з цим дивовижним пристроєм. Друзі-ресторатори готові були надати контакти постачальника, втім я вирішив пройти цей шлях самостійно. Ну дійсно, навіщо купляти собі ту ж саму модель?
Одразу з'ясувалося, що придбання тандиру - справа не з простих. Київські продавці запропонували лише продукцію російського виробництва, мовляв, рідне, українське, треба довго чекати. Я ж подумки побажав надіти російський тандир їм на голову і розпочав ретельні пошуки українських виробників.
І от я несподівано дізнався, що батьківщина всіх тандирів українського виробництва - славне місто Слов'янськ. Так, так, саме той Слов'янськ, видатний центр української кераміки, який в травні ще був оплотом сепаратизму та лігвом "Стрєлка" з його бандитським угрупованням.
От тоді, в травні, і відбувся мій перший телефонний дзвінок на територію, підконтрольну терористам. Мені відповів дуже адекватний чоловік, який нормально реагував на мою українську (тобто взагалі ніяк) і щиро вибачався з того, що не може виконати замовлення - слов'янський керамічний завод дуже сильно постраждав від обстрілів. Втім, в чергу записав із сподіванням, що життя таки налаштується найближчим часом.
Виявилося, що він, як у воду, глядів - наші війська вибили бандитів з Слов'янську, місто повернулося до нормального існування, а керамічний завод поступово відновив роботу. І аж тільки в вересні мій майстер-тандирщик зміг отримати з заводу необхідні заготовки з шамотової глини, що становлять основу будь-якого тандиру.
Хоча з травня місяця ціна на тандир майже подвоїлася, я не дуже переймався - доки майстер вправно, як Арсеній Петрович, пояснював мені вплив інфляційних процесів на принципи ціноутворення, подумки я був щасливий вже з того, що Слов'янськ залишився українським і розумів, що мої гроші сьогодні там потрібні, як ніколи.
Ось так, майже в останні дні вересня, тандир таки прибув до мене в Київ. І для мене то був не звичайний тандир - то був реальний свідок тих буремних подій, що закарбувалися в його глині відбитком новітньої історії України.
![]() |
Клікніть для збільшення |
Тож, тепер мій садовий струмочок отримав "тандирний" місточок, який веде до "тандирного" майданчика під "тандирним" ліхтарем, де на кованих ніжках стоїть "тандирний" стіл поруч з його величністю тандиром.
Звісно, мені кортіло якнайшвидше спробувати тандир в дії. Тому не минуло й двох діб з моменту його придбання, як було вирішено провести максимально можливі тестування, не зважаючи на те, що із всіх чисельних тандирних аксесуарів я поки мав тільки шампури.
Чітко дотримуючись інструкцій майстра, я напхав в тандир дрова під зав'язку, підклавши під них сіно для розпалу. Спитаєте, як сіно опинилося в Києві? - я його позичив в курей з курника. Спитаєте, звідки в Києві курник? - краще промовчу, бо то буде окрема "Ода курям".
![]() |
Клікніть для збільшення |
Піч розжарювалася і голосно гуділа, як домна. Тандир починав служити за призначенням, а я із сумом спостерігав, як одна за одною довгі тріщини, гучно вибухаючи, знімали напруження з його попереднього, керамічно-гламурного життя.
Ще з першого погляду на тандир, мені спало на думку, що його назва мала б бути жіночого роду - вишукані форми явно нагадують щось жіноче (принаймні, присутня талія). А зараз, спостерігаючи незворотне потріскування корпусу я несподівано збагнув, що мій тандир схожий на вродливу незайманку, яка щойно втратила цнотливість - сьогодні він зробив остаточний крок в доросле життя і вже жодним чином не повернеться в первісний стан.
Протягом п'ятидесяти хвилин дрова остаточно вигоріли і, виконуючи інструкцію майстра, я повністю вигріб жар крізь піддувало за допомогою кочерги та совка, що додавалися до тандиру. Одразу ж виявилося, що найважливіший тандирний аксесуар, якого бракує - це звичайне металеве відро, в яке можна засипати гаряче вугілля. Спробуйте знайти в своєму господарстві металеве відро - всі пластикові! Тож, за підказкою дружини, я замінив відро тачкою, чим і вирішив поточну задачу.
![]() |
Клікніть для збільшення |
Одразу зауважу, що для тандиру використовують специфічний шампур: зверху він має додатковий гачок для кріплення на тандирній перекладині, а знизу - фіксатор у вигляді булавки, який забезпечує утримання страв на шампурі.
Вже за сім хвилин м'ясо почало апетитно шкварчати, розповсюджуючи чарівний аромат і до компанії курятини приєдналися шампури з овочами та картоплею з салом
![]() |
Клікніть для збільшення |
Ще через хвилин п'ятнадцять відбулася перша перевірка страв на готовність.
![]() |
Клікніть для збільшення |
Надалі тримати страви в тандирі не було сенсу - температура в печі помітно впала, страви були цілком придатні для вживання, а спокуса скуштувати дари тандиру вже давно перетворилася в знущання над власним організмом.
![]() |
Клікніть для збільшення |
- для випарування вологи з овочів з відкритою кришкою треба таки залишити трохи вугілля в тандирі;
- слід перебудувати в мозку ставлення до тандирних шампурів: оскільки шампур цілком занурюється в піч, спроба доторкнутися до нього без рукавички одразу викликає опік;
- якщо щільно закрити піддувало гарячого тандиру, його дуже важко буде відкрити в охолодженому стані;
- під рукою слід мати металеву ємкість для збору гарячого вугілля.
Але найголовніше інше - випробування тандиру залишило незабутні позитивні враження, як від самого процесу, так і від споживання приготовлених в тандирі страв. Враження, що надихнули мене на написання цього тексту.
Шон-шараф Украинада!
(Це узбецькою).
1 коментар:
Дуже смачна історія! Сподіваюсь і мені колись пощастить поласувати стравами з тандира.
Дописати коментар